Alles wat je moet weten over de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Dus, je hebt een eigen bedrijf opgezet, je bent je eigen baas - helemaal top! Maar heb je wel eens nagedacht over wat er gebeurt als je door een ongeluk of ziekte niet meer kunt werken? Daar komt de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) om de hoek kijken. Het is eigenlijk een soort parachute voor zelfstandigen, voor het geval dat je uit de lucht valt. Laten we eens kijken wat dit allemaal inhoudt.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De AOV is simpel gezegd een verzekering die je beschermt tegen inkomensverlies als je niet meer kunt werken door ziekte of een ongeval. Het is als een financieel vangnet, zodat je niet helemaal van de radar verdwijnt als het noodlot toeslaat.

Waarom zou je er een moeten hebben?

Voorbeeld;  je bent een freelance programmeur en je breekt je arm. Je kunt nu even geen code kraken, dus geen geld verdienen. Maar de rekeningen stapelen zich wel op. Een AOV zorgt ervoor dat je nog steeds een inkomen hebt terwijl je herstelt. Het geeft je gemoedsrust en houdt je financiën op de rails.

Wordt het verplicht voor ZZP'ers?

Goed of slecht? Er wordt al een tijdje gesproken over het verplicht stellen van een AOV voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers). Dit zou betekenen dat als je als ZZP'er aan de slag wilt, je verplicht bent om zo'n verzekering af te sluiten. Het idee erachter is dat het de risico's voor zowel de ZZP'er als de maatschappij verkleint. Maar goed, de politiek is hier nog druk over aan het bakkeleien, dus we zullen zien waar het naartoe gaat.

Hoe kies je de juiste AOV?

Net als bij elke verzekering, is het belangrijk om goed rond te kijken voordat je je ergens aan vastlegt. Vergelijk verschillende aanbieders, kijk naar de voorwaarden en bepaal wat voor jou belangrijk is. Denk aan zaken als premiehoogte, dekking en wachttijd (de periode tussen arbeidsongeschiktheid en het ontvangen van uitkeringen).

Een AOV kan een reddingsboei zijn voor zelfstandige. Het beschermt je inkomen als je onverhoopt niet meer kunt werken. En hoewel het misschien een extra kostenpost lijkt, kan het je uiteindelijk heel wat kopzorgen besparen. Dus, als je nog geen AOV hebt, is het misschien tijd om er eens serieus over na te denken. Het zou zomaar eens de beste investering kunnen zijn die je voor je bedrijf doet!

 

MKB Collectief Verzekerd