Zorgverzekering vergelijken 2024

In de bovenstaande tabel kunt u eenvoudig en snel de zorgverzekeringen voor 2024 met elkaar vergelijken. De tabel biedt u mogelijkheid om te filteren op polis type, eigen risico en premiebetaling. In de rechterkolom ziet u tevens de collectieve korting die de zorgverzekeraar aanbiedt op de aanvullende verzekeringen. Op deze manier kunt u geheel vergelijken naar eigen wens. 

Polis type zorgverzekeraars

Wanneer u een basisverzekering afsluit, dient u te letten op de polis type. Er zijn namelijk drie verschillende polis typen waaruit u kan kiezen:

  • Budgetpolis

  • Naturapolis

  • Restitutiepolis

Het verschil tussen de polis typen zit hem in de keuzevrijheid met betrekking tot zorgverleners. Bij een budgetpolis en naturapolis heeft de zorgverzekeraar contracten afgesloten met een select aantal zorgverzekeraars. U ontvangt dan alleen volledige vergoeding als u naar een van de gecontracteerde zorgverleners gaat. In de meeste gevallen wordt er slechts een percentage vergoed als u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Bij een budgetpolis is de keuzevrijheid het meest beperkt. 

Wilt u volledige keuzevrijheid? Sluit dan een restitutiepolis af. Deze polis is weliswaar duurder, maar dan kunt u bij alle zorgverleners terecht tegen volledige vergoeding. Het is handig om vooraf te bepalen welke polis type bij jou past. Dat maakt het vergelijken van zorgverzekeringen makkelijker voor 2024. 

Eigen risico basisverzekering

Het wettelijk eigen risico blijft in 2024 ongewijzigd. Dat betekent dat het nog steeds €385,- is. Het verhogen van het eigen risico kan jaarlijks veel geld besparen. Echter, is het alleen een optie als u weet dat u niet veel zorg nodig heeft in 2024. In de tabel kunt u kiezen tussen een eigen risico van €385,- en €885,-. 

Premiebetaling

Bij een aantal zorgverzekeraars is het mogelijk om extra te besparen op uw zorgpremie als u ervoor kiest om jaarlijks vooruit te betalen. Dit levert in sommige gevallen 1 tot 2% korting op per jaar (niet alle zorgverleners bieden deze optie aan). Als u het geld heeft, kan dit een handige manier zijn om jaarlijks een paar tientjes te besparen. 

Bespaar op de basisverzekering met collectieve korting

Zzp'ers, ondernemers en mensen werkzaam in het MKB kunnen besparen op hun zorgverzekering door middel van collectiviteitskorting. In de tabel ziet u hoeveel korting u per jaar kunt ontvangen op uw aanvullende verzekering. Vaak kent een collectief ook ruimere vergoedingen. Meer weten of wilt u graag collectieve korting aanvragen? Klik dan op de blauwe knop in de rechterkolom. 

MKB Collectief Verzekerd