Alles wat je moet weten over de AOV verzekering

Een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is essentieel voor zelfstandigen en ondernemers die hun inkomen willen beschermen tegen de gevolgen van ziekte of een ongeval. Maar wist je dat de premie voor een AOV-verzekering ook belastingaftrekbaar kan zijn? In dit artikel leggen we uit hoe AOV verzekering aftrekbaar werkt, wat de voorwaarden zijn en hoe je hiervan kunt profiteren.

Voorwaarden voor Aftrekbaarheid

 1. Zelfstandige of ondernemer: Om in aanmerking te komen voor belastingaftrek moet je zelfstandig ondernemer zijn. Dit geldt voor ZZP’ers, freelancers en eigenaren van een eenmanszaak, VOF of BV.

 2. Inkomstenbelasting: De premie die je betaalt voor de AOV-verzekering kun je aftrekken van je inkomstenbelasting. Dit verlaagt je belastbaar inkomen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

 3. Zakelijke uitgaven: De premie moet worden aangemerkt als zakelijke uitgave. Dit betekent dat de verzekering noodzakelijk is voor de uitoefening van je beroep en dat je deze afsluit om jezelf te beschermen tegen inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid.

 4. Tijdige betaling: De premie moet binnen het belastingjaar zijn betaald om deze in datzelfde jaar te kunnen aftrekken.

Hoe werkt de aftrekbaarheid in de praktijk?

 1. Premie betalen: Betaal de premie van je AOV-verzekering op tijd en bewaar de betalingsbewijzen en polisvoorwaarden goed. Deze heb je nodig voor je belastingaangifte.

 2. Belastingaangifte: Tijdens je jaarlijkse belastingaangifte geef je de betaalde premies op als aftrekpost. Dit doe je bij de rubriek "uitgaven voor inkomensvoorzieningen".

 3. Berekening: De Belastingdienst berekent op basis van je opgegeven inkomsten en aftrekposten hoeveel belasting je moet betalen. De aftrekbare premie verlaagt je belastbare inkomen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

 4. Advies: Het kan nuttig zijn om een belastingadviseur of accountant te raadplegen. Zij kunnen je helpen om de juiste aftrekposten te vinden en te zorgen dat je optimaal profiteert van de belastingvoordelen.

Voordelen van een AOV verzekering

 1. Lagere kosten: Doordat de premie aftrekbaar is, betaal je netto minder voor je AOV-verzekering. Dit maakt het financieel aantrekkelijker om jezelf goed te verzekeren.

 2. Inkomenszekerheid: Met een AOV-verzekering ben je verzekerd van een inkomen als je door ziekte of een ongeval niet kunt werken. Dit geeft rust en zekerheid.

 3. Fiscaal voordeel: Door de premie af te trekken van je belastbaar inkomen, profiteer je van een fiscaal voordeel. Dit is vooral gunstig als je in een hogere belastingschijf valt.

Het afsluiten van een AOV-verzekering is een verstandige keuze voor zelfstandigen en ondernemers die hun inkomen willen beschermen. Dat de premie voor deze verzekering ook nog eens belastingaftrekbaar is, maakt het extra aantrekkelijk. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de voorwaarden en procedures om optimaal te profiteren van het belastingvoordeel. Bezoek een belastingadviseur om zeker te weten dat je alle mogelijke voordelen benut. Zo verzeker je jezelf niet alleen van een inkomen bij arbeidsongeschiktheid, maar ook van financiële voordelen door de aftrekbaarheid van de premie.

MKB Collectief Verzekerd