Tips om korting te krijgen op je arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) als zzp'er

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is van vitaal belang voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) om hun inkomen te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid. Hoewel de premie voor een AOV een investering in je financiële toekomst is, kan het voor sommigen een aanzienlijke kostenpost zijn. Gelukkig zijn er manieren om korting te krijgen op je AOV-premie zonder in te leveren op de kwaliteit van de dekking. Hier zijn enkele tips om geld te besparen op je AOV als zzp'er:

1. Kies een hoger eigen risico

Door te kiezen voor een hoger eigen risico, het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de uitkering begint, kun je vaak een lagere premie krijgen. Overweeg hoeveel eigen risico je kunt dragen in geval van arbeidsongeschiktheid en kies een niveau dat past bij je financiële situatie.

2. Verhoog de wachttijd

De wachttijd is de periode tussen het moment van arbeidsongeschiktheid en het moment waarop de uitkering begint. Door te kiezen voor een langere wachttijd, bijvoorbeeld 3 of 6 maanden in plaats van 1 maand, kun je vaak een lagere premie krijgen. Zorg er wel voor dat je voldoende financiële reserves hebt om de wachttijd te overbruggen.

3. Kies een beperktere dekking

Overweeg welke dekkingsopties je echt nodig hebt en kies voor een meer beperkte dekking om geld te besparen op je premie. Bijvoorbeeld, als je een minder risicovol beroep hebt, kun je ervoor kiezen om geen dekking voor arbeidsongeschiktheid door ongevallen toe te voegen.

4. Vergelijk verschillende verzekeraars

Neem de tijd om verschillende AOV's van verschillende verzekeraars te vergelijken. Verzekeraars hanteren verschillende tarieven en kortingen, dus het loont de moeite om rond te shoppen en te onderhandelen over de beste deal. Let niet alleen op de premie, maar ook op de kwaliteit van de dekking en de voorwaarden.

5. Kies voor collectieve verzekeringen

Sommige brancheorganisaties en beroepsverenigingen bieden collectieve AOV's aan voor hun leden. Door je aan te sluiten bij een collectief kun je profiteren van groepskortingen en andere voordelen die niet beschikbaar zijn voor individuele verzekerden.

6. Gezond leven

Sommige verzekeraars bieden kortingen aan voor mensen die een gezonde levensstijl handhaven. Dit kan variëren van kortingen voor niet-rokers tot kortingen voor regelmatige sporters. Het loont de moeite om te informeren naar dergelijke kortingen en te kijken hoe je in aanmerking kunt komen.

7. Beveilig je inkomen

Sommige verzekeraars bieden korting aan ZZP'ers die andere verzekeringen bij hen afsluiten, zoals een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor je partner. Informeer bij je verzekeraar naar mogelijke pakketkortingen.

8. Investeer in preventie

Sommige verzekeraars bieden kortingen aan voor ZZP'ers die investeren in preventieve maatregelen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Dit kan variëren van het volgen van cursussen om je vaardigheden te verbeteren tot het implementeren van ergonomische maatregelen op je werkplek.

9. Blijf gezond en fit

Een gezonde levensstijl kan niet alleen bijdragen aan het voorkomen van arbeidsongeschiktheid, maar kan ook leiden tot lagere premies voor je AOV. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, eet gezond en neem regelmatig medische controles om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

10. Onderhandel

Last but not least, schroom niet om te onderhandelen over de premie met je verzekeraar. Als je een langdurige klant bent of als je elders een beter aanbod hebt gevonden, kun je proberen om een betere deal te krijgen door te onderhandelen over de premie of de voorwaarden van je AOV.

Door deze tips te volgen en zorgvuldig onderzoek te doen, kun je geld besparen op je AOV-premie zonder in te boeten op de kwaliteit van de dekking. Neem de tijd om de verschillende opties te overwegen en kies de AOV die het beste past bij jouw behoeften en budget.

MKB Collectief Verzekerd