Cyber security maand

Het is oktober dat betekent dat het in heel Europa ‘Cyber Security month’ is. Het doel van deze maand is om extra aandacht te krijgen voor cyber security, want veel burgers en bedrijven zijn zich niet bewust van de hoeveelheid cyber gerelateerde bedreigingen die er zijn. Vooral in Nederland is deze maand belangrijk, aangezien afgelopen juni de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft gemeld dat Nederland kwetsbaar is voor digitale aanvallen. Verder bleek in begin oktober dat honderden Nederlandse bedrijven niet voldoende beschermd zijn tegen cyber criminaliteit.

 

Cyberrisico bij bedrijven

Ook de overheid neemt cyber security heel serieus. Minister Grapperhaus van Justitie heeft aangekondigd dat hij boetes wil opleggen aan bedrijven die hun internetbeveiliging niet op orde hebben. Als het nodig is wil hij zelfs ingrijpen bij bedrijven die geen goede cyber security hebben. Met deze maatregelen wil hij ervoor zorgen dat bedrijven meer aandacht besteden aan beveiliging tegen hackers en andere partijen die een gevaar kunnen vormen.

Het Nationaal Cyber Security Centrum en aanbieders van cyber beveiligingsdiensten zijn al enige tijd bedrijven aan het waarschuwen voor cyber crime, maar ze kunnen niet meer dan waarschuwen. Het is namelijk zo dat bedrijven in Nederland zelf verantwoordelijk zijn voor hun cyber security. Een van de fouten die door veel bedrijven gemaakt wordt is het niet updaten van software. Als u niet op tijd uw software update neemt u volgens minister Grapperhaus een bewust risico.

 

MKB’ers gaan de strijd aan met cyber crime

In Eindhoven bevinden zich een groot aantal technische bedrijven. Voor hen is cyber crime een van de voornaamste bedreigingen. Het gaat hier niet alleen om grote bedrijven, maar vooral MKB’ers zijn heel gevoelig en kwetsbaar. Dit komt doordat veel grote bedrijven hun cyber security goed op orde hebben, daarentegen zijn er veel MKB’ers die hier moeite mee hebben. Alexis Barron van Cyberweerbaarheidscentrum Brainport vertelt dat het vooral belangrijk is dat medewerkers gevaren herkennen.

 

Cyber risico verzekering

Bent u een zzp’er of MKB’er en weet u wat u moet doen in het geval van cyber crime? In Nederland hebben 98% van ondernemers een keer te maken met cyber crime. In zo een geval is een cyber risico verzekering heel handig, aangezien u hiermee beschermt bent tegen de kosten van cyber crime. Met een collectieve cyber risico verzekering weet u zeker dat u nooit teveel betaald.

Hacker cyber risico
Terug naar nieuws lijst
MKB Collectief Verzekerd