Dit verandert er volgend jaar in de zorg voor Mkb’ers en ZZP’ers

Elk jaar zijn er veranderingen in de zorg. Op Prinsjesdag wordt er bekend gemaakt wat er volgend jaar voor u zal veranderen. Er zijn onlangs al een aantal veranderingen bekend gemaakt die in dit artikel besproken zullen worden. 

 

Stijging van de zorgpremie 

In 2020 zal de zorgpremie toenemen met 3 euro per maand. De afgelopen jaren zijn er toenames geweest van de zorgpremie en het kabinet verwacht ook dat er volgend jaar weer een toename zal zijn. 

Dit zijn verwachtingen van het kabinet, de zorgverzekeraars zullen in november zelf de daadwerkelijke wijzingen bekendmaken. In voorgaande jaren was DSW de eerste die hun nieuwe zorgpremies bekendmaakten, waarna de andere zorgverzekeraars volgen. 

De verwachting is dat in 2020 de nominale premie voor de basisverzekering 1421 euro zal zijn, maar met een collectieve korting zal dit lager zijn, ook voor Mkb’ers en ZZP’ers.

 

Afname van korting op uw collectieve zorgverzekering

Zeer belangrijk nieuws voor Mkb’er, ZZP’er en de rest van werkend Nederland is een afname van de korting die u ontvangt op uw collectieve zorgverzekering. De maximale collectieve korting zal afnemen van 10% naar 5%, maar dat betekent dat u met een collectieve zorgverzekering nog steeds voordeliger uit bent ten opzichte van een reguliere zorgverzekering. Verder is de maximale korting op een aanvullende verzekering 20%. Ook zullen de zorgverzekeraars gedwongen worden om transparanter te zijn met betrekking tot collectieve korting. Omdat er verschillende aanbieders zijn is uw collectieve korting vergelijken aan te raden.

 

Minder dekking met een aanvullende zorgverzekering

In de afgelopen jaren speelt er een trend met betrekking tot de aanvullende verzekeringen. De twee voornaamste veranderingen zijn een stijging van de premie en een afname van de vergoedingen van de aanvullende zorgverzekeringen. 

Naar verwachting zullen de aanvullende verzekeringen in 2020 nog verder worden uitgekleed. Hoe komt dat? De voornaamste redenen voor deze trend zijn de afname van Nederlanders die een aanvullende zorgverzekeringen afsluiten en de stijging van het gebruik van de dekkingen. Toch is er een korting voor aanvullende verzekeringen van maximaal 20% bij het afsluiten van een collectieve zorgverzekering. Dit kan zeker voor Mkb’er en ZZP’ers heel interessant zijn. 

 

Gratis stoppen met roken

2020 is het jaar om te stoppen met roken. Vanaf volgend jaar mogen zorgverzekeraars geen eigen risico meer in rekening brengen voor het stoppen-met-rokenprogramma. 

Als u hulp nodig heeft met het stoppen met roken kunt u uw huisarts raadplegen en vanaf volgend jaar gratis meedoen met een eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma. 

 

Uitbreiding van het basispakket

In 2020 zal het basispakket verder worden uitgebreid. Hieronder wordt besproken wat er allemaal bij komt.

Vanaf volgend jaar zal eerstelijnszorg uitgevoerd door specialisten oudergeneeskunde vergoed worden vanuit het basispakket. Ook zal de basisverzekering eerstelijnszorg door artsen verstandelijk gehandicapten dekken.  

De geneesmiddelen durvalumab en abemaciclib helpen bij specifieke vormen van longkanker. Deze medicijnen zullen vanaf 2020 vergoed worden vanuit het basispakket. 

Vanaf 1 september zal Fampyra vanuit het basispakket vergoed worden. Dit geneesmiddel helpt mensen met Multiple Sclerose (ms) met hun loopvermogen. 

Als u ver moet reizen voor een behandeling van een specialist kan het zijn dat u moet overnachten zonder opname. In dit geval zult u vanaf volgend jaar een vergoeding krijgen van maximaal 75 euro per nacht mits u minimaal drie dagen achterelkaar wordt behandeld. Let op! Dit geld alleen voor patiënten die recht hebben op zittend ziekenvervoer.

 

Medicijnprijzen worden transparanter

Doordat zorgkosten zullen stijgen is het belangrijk dat medicijnen betaalbaar blijven. Om deze reden wil minister van medische zorg Bruno Bruins dat farmaceutische bedrijven meer transparantie bieden op het gebied van de prijzen van medicijnen. Door de stijging van de zorgkosten is het verstandig om gebruik te maken van collectieve kortingen, zodat u toch nog voordelig uitkomt.

medicijn/medicijnen
Terug naar nieuws lijst
MKB Collectief Verzekerd