Eerste hulp bij overstappen van zorgverzekering: waar moet u op letten?

Het ‘overstapseizoen’ is weer van start gegaan en u heeft nog minder dan twee weken om uw huidige polis op te zeggen. Overstappen kan soms honderden euro’s besparen per jaar. Echter zijn er jaarlijks relatief weinig mensen die het daadwerkelijk doen. Afgelopen winter wisselde slechts 7% van de bevolking van verzekeraar. Het is ook geen makkelijke keuze: Nederland heeft voor 2020 een aanbod van 55 verschillende basisverzekeringen waaruit u kan kiezen. 

In 2020 zijn de premieverschillen erg groot: de goedkoopste en duurste polis schelen in totaal 492 euro. Daarom is het belangrijk om te vergelijken. Want de beste zorg tegen de beste prijs, wie wil dat niet? Als zzp’er of MKB’er heeft u genoeg zaken om af te handelen. Daarom helpen wij u graag een handje bij het kiezen van een zorgverzekering. Stel uzelf de volgende vragen:

Heb ik keuzevrijheid nodig?

Verzekeraars kopen elk jaar opnieuw zorg in. Per verzekeraar, maar vooral per pakket bestaan er grote verschillen in de keuzevrijheid met betrekking tot zorgverleners. Uit onderzoek blijkt dat men voor het eerst in jaren weer meer interesse toont in algemeen duurdere polissen, restitutiepolissen. Dit wordt mogelijk veroorzaakt doordat zorgverzekeraars dit jaar laat zijn met het sluiten van contracten met zorgverleners en ziekenhuizen. Men wil garantie dat hun zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met hun zorgverlener. 

Momenteel heeft driekwart van de Nederlandse bevolking een naturapolis. Met een naturapolis wordt slechts een percentage vergoed bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Tenslotte bestaat er ook nog een goedkopere optie: een budgetpolis. Deze polis biedt de minste keuzevrijheid en minste vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Bij sommige naturapolissen en budgetpolissen heeft de verzekeraar slechts een beperkte hoeveelheid zorg ingekocht en mag de zorgverlener weigeren als het omzetplafond is bereikt. 

Zowel oververzekeren als onderverzekeren kunnen een flinke aanslag doen aan uw portemonnee. Vraag uzelf af welke zorg u nodig heeft en of uw huidige polis daaraan voldoet. 

Zijn er manieren om korting te krijgen op mijn zorgverzekering?

Er zijn drie manieren om korting te ontvangen op uw zorgpremie: het verhogen van het eigen risico, jaarlijkse betaling van de premie en het aanvragen van collectiviteitskorting. Het maximaliseren van het eigen risico naar €885,kan u gemakkelijk een paar tientjes besparen op jaarbasis. Wanneer u regelmatig gebruikmaakt van zorgfaciliteiten kan dit een riskante optie zijn. U zou dan kunnen overwegen om de gehele jaarpremie vooruit te betalen. Zorgverzekeraar geven hier ook vaak een korting voor, vaak rond de twee procent. Dit verschilt echter per verzekeraar.

Tenslotte kun u als zzp’er of MKB’er ook nog collectiviteitskorting aanvragen. Deze levert in 2020 maximaal 5% korting op de basispremie en verschillende korting (per verzekeraar) op de aanvullende verzekeringen. Als u al verzekerd bent bij een verzekeraar die collectieve korting aanbiedt, kunt u deze ook nog aanvragen. Bent u benieuwd naar de collectieve kortingen die mogelijk zijn voor u? Zorgverzekering vergelijken met collectieve kortingen kunt u snel en gemakkelijk op onze website.

Heb ik extra zorg nodig?

Naast de basisverzekering is het mogelijk om u aanvullend te verzekeren, bijvoorbeeld voor fysiotherapie of tandartsbehandelingen. Tegenwoordig stemt men hun verzekering steeds beter af op hun persoonlijke zorgbehoeften. Daardoor zijn de premies voor extra fysiotherapie verhoogd en is het maximum aantal behandelingen teruggedrongen. Trap ook niet in een valkuil bij het afsluiten van uw tandartsverzekering. Vaak betalen mensen met een gezond gebit meer premie dan de vergoeding die zij ontvangen. 

Heeft u of uw kind binnenkort een beugel nodig? Orthodontie wordt vrijwel nooit vergoed vanuit de basisverzekering en is vaak zeer prijzig. Verzekeren kan u veel geld besparen. Let op! Sommige verzekeraars hanteren een wachttijd van een jaar voordat orthodontiekosten worden vergoed. Verzeker u op tijd!

Ben ik op de hoogte van alle voorwaarden? 

Het kan nooit kwaad om de polisvoorwaarden nog een keer door te nemen. Soms vindt u nog valkuilen in die kleine lettertjes. Dit jaar vond men bijvoorbeeld in de polisvoorwaarden van Just dat zij slechts 60% van de zorgrekening vergoeden bij zorgaanbieders waar zij geen contract mee hebben afgesloten. De Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) heeft echter vastgesteld dat deze vergoeding niet onder de 75% mag liggen, tenzij men een goede verklaring heeft. 

Overstappen van zorgverzekering in 2020

Er zijn dus enorm veel factoren waar u als zzp’er of MKB’er op moet letten bij het overstappen van zorgverzekering. MKBcollectiefverzekerd helpt u graag bij dit vergelijkingsproces. Hier vindt u een overzicht van alle collectieve zorgverzekeringen waar zzp’ers, MKB’ers en ondernemers gebruik van kunnen maken. U heeft uiterlijk tot 31 december om uw huidige zorgverzekering op te zeggen. Daarna heeft u tot 31 januari de tijd om een nieuwe polis af te sluiten. 

Terug naar nieuws lijst
MKB Collectief Verzekerd