Eerste zorgpremie bekend: zorgverzekeraar DSW verhoogt met 6 euro per maand  

Traditiegetrouw maakt zorgverzekeraar DSW een week na Prinsjesdag als eerste haar zorgpremie bekend. Deze betreft voor 2020 maandelijks €118,-. Dat betekent een stijging van zes euro, wat de verwachte drie euro van Rijksoverheid ruimschoots overschrijdt. De deadline voor het bekendmaken van de premies voor andere zorgverzekeraars is 12 november.

Zorgpremie DSW valt hoger uit dan de rekenpremie

Rijksoverheid voorspelde dat de nominale premie voor een basisverzekering rond de €1421,- zou komen te liggen. De zorgpremie zou naar verwachting stijgen met zo’n drie euro op maandbasis. Over het algemeen wordt de rekenpremie te hoog geschat door het ministerie, met uitzondering van 2012 en 2017. De premie van DSW bleek in de voorgaande jaren een betere maatstaf te zijn om de gemiddelde zorgpremie te voorstellen.

Eigen risico ongewijzigd

Zorgverzekeraar DSW houdt haar eigen risico gelijk op €365,-. Dat is tien euro minder dan het wettelijk vastgelegde bedrag. De gedachte achter het hanteren van een lager eigen risico komt voort uit het streven naar een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen gezonde en chronisch zieke mensen.

Minder grote stijging van de zorgpremie bij overige zorgverzekeraars

Volgens DSW was de prijsstijging noodzakelijk door de verwachte loonstijging van personeel in de zorg, duurdere medicijnen en schaarste aan financiële reserves die inzetbaar zijn om de premiestijging te dempen. Volgens Aad de Groot, de nieuwe bestuursvoorzitter van DSW, was de zorgpremie van DSW de afgelopen jaren goedkoper dan het gemiddelde.

Vorig jaar gaf het bedrijf vijf euro terug uit de financiële buffer. Dit jaar is het mogelijk om slechts twee euro uit de buffer te nemen. De Groot verwacht dat de premiestijging bij andere zorgverzekeraars minder groot zal zijn, omdat andere zorgverzekeraars vorig jaar minder hebben uitgegeven uit hun buffers.

Minder collectiviteitskorting

Een ontwikkeling die de zorgpremie van andere zorgverzekeraars hoogstwaarschijnlijk gaat beïnvloeden, is de verlaging van de collectiviteitskorting. Zorgverzekeraar DSW is een redelijk kleine speler op de zorgverzekeringsmarkt met haar 3,8% marktaandeel. Het bedrijf biedt dan ook geen collectiviteitskorting.

De wijziging beïnvloed voornamelijk de vier grootste spelers in de zorgverzekeringsmarkt: Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis. De maximale korting die deze zorgverzekeraars in 2020 mogen geven, daalt van 10% naar 5%. Toch betekent het dat u nog korting ontvangt in tegenstelling tot een reguliere zorgverzekering. De maximale korting die geldt op een aanvullende verzekering, kan zelfs oplopen tot 20%.

Transparant collectiviteitskorting-beleid

Tweederde van de Nederlandse bevolking maakt gebruik van een collectiviteitskorting. Hieronder vallen ook ondernemers, zzp’ers en het MKB. Daarom worden zorgverzekeraars vanaf 2020 gedwongen om een transparant beleid te voeren met betrekking tot hun collectieve kortingen. Wilt u op de hoogte blijven over de laatste updates van collectiviteitskortingen? MKBcollectiefverzekerd.nl zorgt ervoor dat zzp'ers en mkb'ers gemakkelijk hun zorgverzekering vergelijken

Terug naar nieuws lijst
MKB Collectief Verzekerd