Nederlandse MKB vaker actief in het buitenland

Het aantal MKB-bedrijven dat zich bezig houd met de export van goederen groeit. Het aantal exporterende starters is de afgelopen jaren verdubbeld. 

Tot en met 2013 werden er jaarlijks zo’n 5 à 6.000 midden-kleinbedrijven opgericht in het exporteren van goederen. In 2014 werden er ruim 11.000 exporterende midden-kleinbedrijven opgericht. In totaal zijn er zo’n 90.000 exporterende MKB-bedrijven. 

Uit de nieuwste Internationaliseringsmonitor van het CBS blijkt dat zelfstandige MKB-bedrijven verantwoordelijk zijn voor een kwart van de goederenexport, waarbij het voornamelijk gaat om in Nederland geproduceerde goederen. In Nederland zorgt het MKB voor 70% van de werkgelegenheid in het bedrijfsleven. De internationale handel speelt hierbij een grote rol. In Nederland is het totale MKB goed voor 62% van de exportgoederen. 

Exporterend MKB goed voor 9 ton per jaar 

Volgens het CBS zorgden bedrijven met meer dan 250 werknemers in 2015 voor 38% van de goederenexport. Dit verschilt maar 1% met niet zelfstandige MKB-bedrijven, die onderdeel zijn van een Nederlands concern of buitenlands moederbedrijf. 
De exportwaarde verschilt per type bedrijf. De gemiddelde waarde van de geëxporteerde goederen door zelfstandige MKB-bedrijven is 900.000 euro per jaar. Het totale exportbedrag komt neer op 80 miljard euro, omdat het om zo veel bedrijven gaat. 

 

 

MKB Terug naar nieuws lijst


Alle kortingen
Studenten / Jongeren Alle kortingen
Single / samen Alle kortingen
Gezinnen Alle kortingen
ZZP-ers / ondernemers

MKB Collectief Verzekerd