Prinsjesdag: Dit verandert er voor zzp’ers in 2020

Prinsjesdag is geweest en dat betekent dat Minister Hoekstra de Miljoenennota heeft gepresenteerd met daarin de veranderingen voor volgend jaar. In de Miljoenennota stonden een aantal dingen die belangrijk zijn voor u als ondernemer.

Inkomstenbelasting krijgt een nieuw stelsel


In 2019 zijn er momenteel vier belastingschijven, maar vanaf 2020 zullen dit er nog maar twee zijn. Het tweeschijvenstelsel zou in 2021 worden ingevoerd, maar dit is dus vervroegd naar 2020. De twee schijven die vanaf 2020 gehanteerd worden zijn hoog en laag tarief. Als u geen AOW ontvangt zijn de belastingtarieven in 2020 als volgt: bij een belastbaar inkomen van €0,- tot €68.507,- is uw belastingtarief 37,35% en bij een belastbaar inkomen van €68.507,- of hoger is uw belastingtarief 49,50%.

Verlaging van zelfstandigenaftrek


In 2019 is de zelfstandigenaftrek €7.280,-, maar dit zal in 2020 verlaagd worden naar €7.030,-. De zelfstandigenaftrek zal in de komende jaren alleen maar afnemen. In 2021 zal de zelfstandigenaftrek verder dalen tot €6.780,- en in 2028 zal het zelfs helemaal gedaald zijn tot €5.000,-.

Wet DBA maatregelen worden vervangen


Het kabinet worsteld al relatief lang over de wet die de Wet DBA zou moeten vervangen. De nieuwe wet zou ervoor moeten zorgen dat de afspraken tussen u, als zzp’er en uw opdrachtgever concreter en duidelijker worden. Het kabinet kan de nieuwe wet pas vanaf 1 januari 2021 invoeren. Hier zijn drie maatregelen die vanaf 2021 worden toegepast:

1. Zzp’ers krijgen een minimumtarief


Om te voorkomen dat zzp’ers te weinig betaald krijgen voor hun werk stelt het kabinet een minimumtarief in. Het minimumtarief voor zzp’ers zal €16,- per uur bedragen. Met deze nieuwe maatregel hoopt het kabinet dat zzp’ers minder snel niet meer rond kunnen komen.

2. Invoering van de zelfstandigenverklaring


Als u als zzp’er meer dan €75,- per uur verdient kunt u vanaf 2021 gebruik maken van een zelfstandigenverklaring. Als u hiervan gebruik maakt kunt u aantonen dat u werkt als zelfstandige, hiermee sluit u de kans op naheffingen uit.

3. Invoering van de opdrachtgeversverklaring


Om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en opdrachtgevers van zzp’ers meer zekerheid te bieden wordt in 2021 de opdrachtgeversverklaring ingevoerd. Hiermee kunnen opdrachtgevers met behulp van een webmodule testen of de zzp’ers buiten dienstbetrekking zijn. Met deze informatie weet de opdrachtgever zeker dat er achteraf geen naheffing betaald hoeft te worden.

Er wordt nog steeds aan deze nieuwe wet gewerkt, waardoor de uiteindelijke maatregelen kunnen afwijken van wat hierboven staat weergeven.


Eenmanszaken krijgen een nieuw btw-nummer


Voor 1 januari 2020 zullen alle zzp’ers met een eenmanszaak in Nederland een nieuw btw- nummer krijgen. Dit wordt gedaan omdat het huidige btw-nummer de BSN van de zzp’er bevat. Dit is vertrouwelijke informatie die u waarschijnlijk niet graag op uw website of factuur wilt hebben. Aan het eind van 2019 zult u, als zzp’er een nieuw btw-nummer ontvangen. Op deze manier heeft u genoeg tijd om deze informatie door te communiceren aan belanghebbenden.  

Stijging van de zorgpremie


Het kabinet verwacht dat uw zorgpremie in 2020 zal stijgen met €3,- per maand en dus €36,- per jaar. Dit is een schatting van de overheid en de daadwerkelijke wijzigingen zullen later dit jaar bekend worden gemaakt door de zorgverzekeraars. Wilt u toch besparen op uw zorgverzekering? Lees dan meer over zorgverzekeringen met collectiviteitskorting voor zzp'ers en mkb'ers.

Ondernemer. man met telefoon
Terug naar nieuws lijst
MKB Collectief Verzekerd