Veranderingen Miljoenennota MKB en ondernemend NL

Prinsjesdag: veranderingen voor het MKB en ondernemend NL

Prinsjesdag is geweest en zoals altijd op de derde dinsdag van september is de Miljoenennota gepresenteerd aan Nederland. Er zijn voor ondernemend Nederland een aantal veranderingen doorgevoerd. MKB bedrijven gaan vanaf 2021 een CO2 heffing betalen en bv's gaan een lager tarief vennootschapsbelasting betalen. Lees verder om erachter te komen wat er nog meer verandert voor ondernemend Nederland.

Dubbel voordeel vennootschapsbelasting van bv’s

Als ondernemer ga je in 2021 minder vennootschapsbelasting betalen. Het tarief van schijf 1 gaat van 16,5% naar 15%. Naast deze verlaagde tariefheffing wordt van deze eerste schijf de winstgrens verschoven van €200.000 naar €245.000. In 2022 zal dit zelfs worden verschoven naar €395.000. De tariefheffing van 25% blijft echter nog wel gelden voor winsten boven het grensbedrag.

Geen belasting berekend over coronaregelingen

Als je een subsidie hebt ontvangen via de coronaregelingen TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19) en TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB), dan hoef je over deze ontvangen bedragen geen inkomstenbelasting te betalen. Daarnaast hoef je hierover ook geen premie volksverzekeringen te betalen. Tevens heeft deze subsidie ook geen invloed op je toeslagen, waaronder zorg- en huurtoeslag. Dit geldt ook voor de zorgprofessionals die een zorgbonus hebben ontvangen van €1.000,-

Compensatie vergoedingen transitie

Moet je stoppen met je bedrijf vanwege pensionering of ziekte en heb je personeel? Dan heb je, onder bepaalde voorwaarden, vanaf 2021 recht op compensatie van de transitievergoeding. Dit geldt ook als je bedrijf gesloten moet worden door jouw overlijden.

Verhoging bijdrage zorgverzekeringswet (ZvW)

Over inkomen uit je onderneming wordt een inkomensafhankelijke bijdrage betaald voor de Zorgverzekeringswet. Dit bedrag wordt berekend door de Belastingdienst nadat je de aangifte Inkomstenbelasting hebt ingevuld. Er geldt een verlaagd tarief voor ondernemers ten opzichte van werknemers. Het tarief wordt verhoogd met 0,3% naar 5,75% in 2021.

Industrie gaat CO2-heffing betalen

Vanaf begin 2021 zal er een heffing worden opgelegd, aan de industrie, op de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2. De heffing is als volgt berekend:

30 euro per ton (het basistarief) – de EU-ETS marktprijs (dit is het European Emissions Trading System, dit is het grootste handelssysteem voor CO2).

Heffingsvrij bedrag eigen vermogen wordt groter

Belasting over spaar- en belegginsvermogen zal worden aangepast. Het heffingsvrije bedrag is op dit moment nog €30.846 en wordt verhoogd tot €50.000. Gezamenlijk zal het voor partners tot €100.000 zijn. Het kabinet wil dit in 2021 doorvoeren onder de Wet aanpassing Box 3.

Het kabinet zal deze verhoging echter wel compenseren. Het tarief op fictief rendement stijgt, naar verwachting, van 30% naar 31%.

Terug naar nieuws lijst
MKB Collectief Verzekerd