Wat kunnen ZZP’ers verwachten: AOV-plicht in het nieuwe pensioenakkoord

Afgelopen juni werd het principe-pensioenakkoord bekendgemaakt door het kabinet en de sociale partners. Waarschijnlijk is dit nieuwe pensioenakkoord weinig ZZP’ers ontgaan. Onderdeel hiervan is namelijk de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandige ondernemers. Weinig ZZP’ers zijn over deze regeling te spreken.


ZZP'ers stemmen massaal tegen 

Dit bleek uit een eerder onderzoek van de grootste onafhankelijke ondernemingsorganisatie voor zelfstandigen zonder personeel, ZZP Nederland. In mei voerden zij onderzoek uit naar de AOV-plicht. Uit dit onderzoek volgde sterke reactie: 83% van de ondervraagden was tegen. Toch is de regeling opgenomen in het principe-pensioenakkoord en kunnen sociale partners en zelfstandigenorganisaties begin 2020 hun verzekeringsvoorstellen op tafel leggen.

 
AOV afsluiten

Op dit moment telt Nederland ruim 1,2 miljoen ZZP’ers. Uit eerder onderzoek is gebleken dat uiteindelijk 1 op de 10 werknemers en ZZP’ers (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt. Toch heeft slechts 17% van de ZZP’ers een AOV afgesloten, terwijl dit bij klein MKB zo’n 37% betreft. Deze schrale cijfers vallen te verklaren uit de torenhoge premies en de kans op arbeidsongeschiktheid. Ook is het voorgekomen dat verzekeraars mensen hebben geweigerd. Door alle werkenden verplicht te stellen om mee te betalen, is het mogelijk om de premie betaalbaar te houden.   

 
AOV-plicht lost oneerlijke concurrentiestrijd op

De AOV-plicht is met name de wens van de vakbonden en de partijen PvdA en GroenLinks. Volgens hen was er al jaren sprake van een oneerlijke concurrentiestrijd tussen ZZP’ers en werknemers. Werkgevers hoeven namelijk geen premies af te dragen voor ZZP’ers, waardoor het aantrekkelijker wordt om ZZP’ers in dienst te nemen. Eveneens zien de partijen de grote groep onverzekerden als een risico voor de Nederlandse samenleving.

 
Basisvoorziening in plaats van AOV-plicht

ZZP Nederland pleit voor een alternatief, een soort basisvoorziening. In deze voorziening zouden alle werkenden mee moeten betalen, waardoor de arbeidsongeschiktheidspremies betaalbaar zouden kunnen blijven. Hierdoor heeft het individu vrijheid om naar eigen inzicht aanvullend bij te verzekeren.

 
Toekomst van de AOV-plicht

Tot nu toe is er nog veel onduidelijkheid omtrent de AOV-plicht. Volgens de planning hebben het kabinet, het FNV en werkgeversorganisaties nog tot de zomer van 2020 om een concreet voorstel te vormen. Als u al een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft gesloten, is dat mogelijk reden om niet deel te nemen aan de collectieve basisvoorziening. De AOV die u zelf afsluit, heeft een betere dekking dan de voorspelde standaard. Via mkbcollectief verzekerd kunt u een offerte aanvragen en de verschillende AOV vergelijken.

Ondernemer Zzp'er MKB'er
Terug naar nieuws lijst
MKB Collectief Verzekerd